Yarı İletkenler

Yarı İletkenler
Her soğutma noktasında soğutma süresine oran olarak defrost süresini kontrol edin.
SiC ve GaN gibi geniş bant aralıklı (WBG) yarı iletkenler güvenilirlik, enerji verimliliği, güç yoğunluğu ve maliyet azaltma açısından önemli avantajlar sunar.
 
 
 
Güç elektroniği her geçen gün gelişiyor ve geniş bant aralıklı yarı iletken teknolojileri giderek daha popüler hale geliyor. Yüksek çalışma sıcaklıkları ve daha yüksek anahtarlama voltajları ve frekansları sayesinde pratikte tüm eski silikon çözümlerin yerini alıyorlar. Geniş Bant Aralığı (WBG) yarı iletkenleri şüphesiz geleceğin elektroniği için gerçek bir devrim oluşturmaktadır. Bunlardan silisyum karbür (SiC) ve galyum nitrür (GaN) gibi en önemlileri, geleneksel silisyum bazlı yarı iletkenlere kıyasla olağanüstü özellikleri sayesinde elektronik dünyasında devrim yaratıyor.
 
 
WBG yarı iletkenleri şimdiye kadar silikon tarafından işgal edilen elektronik pazarının tamamını kapsıyor. Silikon karbür (SiC) ve galyum nitrür (GaN), Geniş Bant Aralığı (WBG) yarı iletkenleri kategorisine girer ve artık performans sınırlarına ulaşmış olan geleneksel silikon yarı iletkenlere göre çeşitli avantajlar sunar. Değerlik ve iletim bantları arasında özellikle geniş bir fark olmasıyla karakterize edilirler. Bandın aralığı silikonunkinden yaklaşık üç kat daha fazladır ve bu, daha yüksek çalışma voltajlarıyla birlikte daha yüksek çalışma sıcaklıklarına ulaşılmasına olanak tanır.
 
SiC ve GaN MOSFET'lerin en büyük avantajlarından biri, bileşen iletkenken kaynak ve drenaj kanalları arasındaki direncin düşük değeridir. Bu parametre Rds(ON) olarak tanımlanır ve tasarımcıların veri sayfalarında dikkate alması gereken ilk değerlerden biridir. Özellikle SiC cihazları için bu değer, bir silikon bileşenden bin kat daha düşük olabiliyor. Bu nedenle yeni WBG yarı iletken malzemeleri, mevcut teknolojilerle karşılaştırıldığında açık bir gelişmeyi temsil ediyor ve avantajları arasında daha düşük güç kayıpları, yüksek sıcaklıklarda daha fazla sağlamlık ve önemli ölçüde daha yüksek anahtarlama frekanslarında ve çalışma voltajlarında çalışma olanağı yer alıyor.
 
Bu yarı iletkenlerin her ikisi de özellikle güç elektroniğinde uygulama alanı bulmaktadır. Genel olarak GaN, SiC'den daha hızlıdır ve daha hızlı anahtarlama hızlarına izin verir. SiC daha yüksek arıza voltajları sunar ve fiyatlar biraz daha düşüktür. Ayrıca TO-220 gibi çok yaygın paketler halinde dağıtılırlar ve mevcut projelerde basit ve hızlı değişime olanak tanırlar. Şekil 1'den görülebileceği gibi yarı iletkenler genel anlamda iletkenlerin ve yalıtkanların elektrik iletkenliği arasında orta düzeyde elektrik iletkenliğine sahip olan malzemelerdir.
TOP pt>